top of page
Zoeken

Content marketing hack: investeer in content optimalisatie

  • Foto van schrijver: Elin De Vits
    Elin De Vits
  • 6 okt 2023
  • 6 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 11 okt 2023

Heb je al heel wat pagina’s met waardevolle content live staan op jouw website? En deel je die wel via nieuwsbrieven of de sociale media, maar ben je ontgoocheld over het organisch zoekverkeer dat via de zoekmotoren zoals Google en Bing binnenloopt? Dan is dat een terechte bezorgdheid van je. Veel content marketeers en content managers focussen op de creatie van nieuwe dingen. Ze willen het liefst nieuwe formats testen, nieuwe kanalen aanboren en andere boodschappen brengen. Prima ook. Alleen… er zit ongetwijfeld een groot potentieel in het optimaliseren van jouw bestaande content. Wil je weten hoe je dat het beste aanboort? Blijf lezen!



Wat is content optimalisatie?

Content optimalisatie is een belangrijk, maar stevig onderschat, onderdeel van content marketing. Content optimalisatie is het proces waarbij je je geschreven, visuele of andere vormen van content aanpast en structureert. Zo zorg je ervoor dat ze optimaal zichtbaar en aantrekkelijk zijn voor zowel zoekmachines als jouw doelgroepen. Het heeft alles te maken met het vinden van de juiste balans. Enerzijds tussen het aanbieden van waardevolle en relevante informatie voor je doelgroepen. Anderzijds door te voldoen aan de criteria van zoekmachines om zichtbaar te zijn in de rangschikking van de zoekresultaten.

"Het heeft alles te maken met het vinden van de juiste balans tussen het aanbieden van waardevolle en relevante informatie voor je doelgroepen, terwijl je tegelijkertijd voldoet aan de criteria van zoekmachines om zichtbaar te zijn in de rangschikking van de zoekresultaten."

Waar moet je precies op inzetten als je je content wil optimaliseren? Een checklist:

  • Het strategisch gebruik van zoekwoorden, zonder aan “keyword stuffing” te doen

  • Het verbeteren van de leesbaarheid van jouw pagina’s

  • Het aanpassen van de meta-informatie en nagaan of de sitemaps (een soort van blue print van joe jouw website eruit ziet) netjes gestructureerd en bijgewerkt zijn

  • Het optimaliseren van de technische aspecten, zoals laadsnelheid en mobiele toegankelijkheid

  • Maar ook: wil je met deze pagina’s louter informeren, of wil je mensen door de marketingfunnel leiden richting aankoop? Zijn deze pagina’s losse pagina’s waarmee je boeiende informatie deelt? Of maken ze deel uit van content clusters met nog veel meer interessante informatie over een bepaald onderwerp? En hebben ze ook commerciële doeleinden en wil je mensen graag laten kennismaken met jouw bedrijf en hen binden? Want in dat geval moeten ze deel uitmaken van een groter plan.




De basisprincipes van SEO

Heb jij al een SEO content strategie? SEO of search engine optimization is een specialisatie waarbinnen experts een reeks strategieën gebruiken die gericht zijn op het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in de resultatenlijst van de zoekmachines. Eenvoudig gezegd: wie in de top tien van de zoekresultaten terechtkomt, is veel meer zichtbaar en krijgt veel meer aandacht (verkeer naar zijn website, bezoekers en aankopen) dan diegenen die pas op pagina zes terug te vinden zijn.

SEO gaat over hoe je hoger in rangschikkingen terechtkomt zodat mensen op jouw website terechtkomen en niet op die van jouw concurrenten. Belangrijke elementen daarbij zijn onder andere het gebruik van de juiste keywords, on-page optimalisatie, off-page optimalisatie en technische SEO.


En hoewel dat allemaal erg technisch klinkt en voor een stuk dus ook wel is, draait SEO voornamelijk om goede content aanbieden die interessant en gemakkelijk te consumeren is voor de doelgroepen. Zoekmachines analyseren immers de relevantie, de kwaliteit van de gedeelde content en gebruikerservaring om de rangschikking te bepalen.

Hoe maak je werk van content optimalisatie?

In wat komt, geef ik graag de grote bouwstenen mee van hoe je de content optimalisatie best aanvliegt.

1. Keyword Research

Wil je werk maken van het optimaliseren van jouw content? Dan start je best met een grondig trefwoordenonderzoek of keyword research. Een keyword research heeft als doel om de zoektermen en de zinnen (long tail keywords) die jouw doelgroep invoert in de zoekmotoren in kaart te brengen. Welke woorden en zinnen gebruiken jouw potentiële klanten om informatie te zoeken over jouw producten? Gebruik verschillende tools voor keyword research zoals Google Trends, Ahrefs en Conductor om waardevolle zoekwoorden te ontdekken, zowel korte als lange zoekwoorden (zinnen, long tail keywords). Long tail keywords zijn bijzonder waardevol, omdat ze vaak minder concurrentie hebben. Je zal merken dat jouw doelgroepen soms heel andere woorden gebruiken en zich heel andere vragen stellen dan diegene die jij had kunnen bedenken. Een schat van informatie dus. Want hoe meer jij de woorden van jouw doelgroepen gebruikt in jouw content, hoe beter je gevonden wordt.


2. On page optimalisatie en SEO-vriendelijke content

Ik hoorde iemand ooit naar SEO-vriendelijke content verwijzen als louter “Google pleasen”. Die persoon wilde daarmee aangeven dat de kwaliteit van de content niet relevant is, zo lang je maar aan een aantal SEO criteria voldoet. Zoals gezegd, klopt dat niet. De zoekmotoren zoals Google sturen immers vooral aan op erg goede gebruikerservaringen en kwalitatieve content. Iemand die op jouw website komt, moet snel kunnen vinden wat hij zoekt en moet waardevolle content aangeboden krijgen op een aangename manier.


Een tweede belangrijke check tijdens jouw content optimalisatie is dus: hoe sterk is jouw content? En hoe speelt die in op de noden van jouw doelgroepen? Communiceer je vooral vanuit het bedrijf (inside out)? Of slaag je erin om vanuit de nood van potentiële klanten te communiceren (outside in)? Het creëren van hoogwaardige content is de basisvoorwaarde voor elke content manager of SEO expert.


Andere belangrijke checks bij de content optimalisatie zijn:

  • Gebruikte je duidelijke koppen en subkoppen?

  • Gebruikte je korte alinea's?

  • Gebruikte je opsommingstekens (bullet points) om langere opsommingen helder te brengen?

  • Voegde je relevante interne en externe links toe aan jouw pagina’s?

  • Integreerde je de gevonden zoekwoorden op een natuurlijke manier in de tekst?

Daarnaast heeft de zogenaamde on-page optimalisatie alles te maken met het beter maken van alles wat rechtstreeks op je webpagina's te vinden is of er in de back-office aan boodschappen aan vast zit naar de zoekmotoren toe.

  • Maakte je werk van aantrekkelijke meta-tags en beschrijvingen die gebruikers aanspreken om te klikken?

  • Optimaliseerde je de afbeeldingen door beschrijvende alt-tags te gebruiken?

  • Verkleinde je bestandsgroottes?

  • Zorgde je dat de bestanden die je deelt en de foto’s die je toevoegt ook aansluiten bij de inhoud van de pagina?

  • Lette je op de structuur van je URL's? Zijn ze gebruiksvriendelijk en gebruikte je relevante zoekwoorden?

3. Technical SEO

Technische SEO richt zich op het verbeteren van de technische aspecten van je website om de prestaties en zichtbaarheid te verbeteren. Belangrijk daarbij zijn onder andere:

  • de snelheid en prestaties van je website

  • de optimalisatie van XML-sitemaps

  • het instellen van een robots.txt-bestand voor een juiste indexering en implementeren van canonieke URL's om duplicatie van inhoud te voorkomen,...

4. Off-page optimalisatie

Off-page optimalisatie heeft te maken met alle initiatieven die je kunt nemen buiten je website om om de zichtbaarheid van jouw website te verbeteren. Het opbouwen van een sterk backlinkprofiel door hoogwaardige, relevante backlinks te krijgen van belangrijke websites is belangrijk voor Google. Doe daarnaast aan gastbloggen, promoot je site via de sociale media en beheer online recensies om je online aanwezigheid en reputatie te vergroten.

De impact van content optimalisatie meten

Om te weten of jouw inspanningen ook renderen en om te weten te komen of en hoe het nog beter kan, is de analyse van jouw resultaten een belangrijke. De tijden van oldschool marketing waarbij je enorme budgetten spendeerde aan nauwelijks meetbare campagnes zijn voorbij. Vandaag kan je netjes in kaart brengen welke resultaten je genereert en welke de impact is van jouw content optimalisatie. Volg websiteverkeer, gebruikersgedrag en conversiepercentages op de voet. Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om een duidelijk zicht te krijgen op wat de impact is van jouw content strategie. Deze inzichten leveren immers erg belangrijke informatie die je kan helpen om je content strategie verder te verfijnen en je content optimalisatie naar een hoger niveau te tillen.


Tot slot. De handleiding voor content marketing en de manier waarop je je content zo efficiënt mogelijk optimaliseert evolueren razendsnel. Zoekmachines updaten regelmatig hun algoritmes. Bedrijven ontwikkelen steeds betere tools om het leven van content marketeers en SEO experts te vergemakkelijken. Om bij te blijven, moet je op de hoogte zijn van de nieuwste trends, algoritme-updates en succesverhalen. Volg gerenommeerde SEO-blogs, volg experts uit de branche op Linkedin en neem deel aan webinars en online conferenties om je kennis up to date te houden.



Zin om aan de slag te gaan met content optimalisatie? Top. Verstevig jouw online zichtbaarheid en boost jouw resultaten. Succes!


Kan je wat hulp gebruiken? Neem dan zeker contact op.


 
 

© Elin De Vits. Powered and secured by WWix

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
bottom of page