GEO: ben jij klaar voor de AI-revolutie in search?
- Elin De Vits
- 11 jun
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 19 jun
De manier waarop mensen, ook jouw klanten, zoeken verandert razendsnel. Waar we vroeger vooral dachten in keywords en rankings, praten mensen vandaag met AI assistants zoals ChatGPT, Google Gemini of Copilot. Geen zoektermen meer, maar volzinnen. Geen kliklijstjes, maar directe antwoorden.
Voor contentmarketeers en communicatiespecialisten betekent dat dat de 'klassieke SEO-regels' niet meer volstaan. Wie zichtbaar wil blijven, moet content maken die gevonden Ʃn geciteerd wordt door generative AI. Dat vraagt om een nieuwe aanpak: GEO of Generative Engine Optimization.

Wat is GEO?
Generative Engine Optimization (GEO) is een nieuwe contentstrategie, gericht op zichtbaarheid binnen generative AI-systemenĀ zoals ChatGPT, Perplexity en Googleās AI Overviews.
Kort gezegd: je optimaliseert je content niet langer alleen voor de zoekresultatenpagina van Google, maar ook voor de antwoorden die AI assistants geven op vragen van gebruikers.
Je kunt niet rechtstreeks bepalen wat AI zegt, maar door slimme, goed gestructureerde en betrouwbare content te maken, vergroot je wél de kans dat jouw inzichten en je merkverhaal overgenomen worden in die antwoorden.
Waarom is GEO belangrijk?
1. Het zoekgedrag van je doelpubliek verandert.
Steeds meer mensen stellen hun vragen rechtstreeks aan AI. En de AI assistant maakt nu ook prominent deel uit van de Google-zoekervaring. Of het nu om een vakantieplanning, een productvergelijking of een B2B-dienst gaat: generatieve AI wordt een belangrijk onderdeel van de customer journey.
2. SEO en GEO concurreren Ʃn vullen elkaar aan.
SEO blijft belangrijk, maar AI-tools geven steeds vaker gewoon zelf de nodige antwoorden, waardoor een doorklik naar je website steeds minder nodig is (de zogenaamde zero-click search). Met GEO zorg je ervoor dat jouw merk, expertise of content tóch opduikt in het antwoord van een AI-assistant. Geen klik, maar wel impact.
3. Je merkverhaal beschermen.
Zonder GEO-strategie bestaat de kans dat een AI assistant verouderde, onjuiste of irrelevante informatie over jouw merk of dienst weergeeft. Met een doordachte GEO-aanpak stuur je proactief mee aan het narratief en de story van jouw merk.
GEO versus SEO: wat is het verschil?
SEO | GEO |
Optimaliseert voor zoekmachines zoals Google en Bing | Optimaliseert voor AI-modellen zoals ChatGPT, Gemini, Perplexity |
Gericht op keywords, meta-data en technische structuur | Gericht op betekenis, consistentie en betrouwbaarheid van content |
Doel: hoog in zoekresultaten | Doel: opgenomen worden in AI-antwoorden |
Het is dus geen of-of-verhaal. SEO en GEO versterken elkaar.Ā
GEO checklist: hoe optimaliseer je content voor AI?
1. Structureer je merkverhaal.
Zorg dat je kernboodschap consistent en herkenbaar is op je eigen site, op sociale media en in externe publicaties. AI werkt op basis van herhaling en patronen.Ā
Concreet: bouw bijvoorbeeld een zeer sterke āover onsā-pagina uit en laat je daarbij leiden door de principes van UX; zorg dat je key messages ook in externe bronnen terugkomen (bv. persartikels, partnerwebsites, podcasts,...).
2. Toon je autoriteit (EāEāAāT).
Expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid zijn al jarenlang belangrijke speerpunten voor SEO-experts. Het E-E-A-T-principe is geen officiĆ«le ranking factor van Google, maar draagt wel bij tot de verbetering van de optimalisatie van je content voor SEO. Bij GEO wordt het nog belangrijker: werk aan je thought leadership Ć©n laat duidelijk zien dat je een expert bent binnen een bepaald vakgebied.Ā
Concreet: toon je kennis en expertise op een consistente en heel toegankelijke manier. Link naar cases of testimonials. Investeer in sterke storytelling. Laat je experts zelf content publiceren (bv. blogs, quotes in artikels, webinars).
3. Werk met duidelijke contentstructuur.
Een sterke en logische structuur, koppen en sub-koppen, lijstjes met bullet points; heldere formats: AI houdt van overzicht en logica. Vermijd lange lappen tekst zonder richting.Ā
Concreet: werk met H2- en H3-koppen, vat belangrijke punten samen in bullets. Gebruik FAQ-blokken voor veelgestelde vragen (AI houdt van Q&A-formats).
4. Optimaliseer voor zero-click answers.
AI geeft vaak één duidelijk antwoord, zonder doorklik. Zorg dus dat jouw content antwoord-georiënteerd is.
Concreet: geef in je teksten meteen antwoord op relevante vragen. Gebruik definities en samenvattingen (bv. āGEO isā¦ā, āDe voordelen van GEO zijnā¦ā) en zet belangrijke informatie bovenaan je pagina.
5. Publiceer op meerdere plaatsen.
AI kijkt verder dan je eigen website en consulteert meerdere bronnen. Het is belangrijk dat meerdere platformen jouw expertise en autoriteit bevestigen.
Concreet: schrijf gastblogs, geef interviews, zorg dat je aanwezig bent op platforms als LinkedIn, Medium of sectorwebsites. Idealiter linken die ook terug naar jouw domein (backlinks).
6. Zorg voor actuele en diverse content.
AI-modellen leren bij op basis van een breed spectrum aan content. Wie verouderde of beperkte info brengt, wordt als minder relevant beschouwd.
Concreet: update je evergreen-content regelmatig en denk breder dan alleen tekst. Gebruik ook infographics, videoās en audiofragmenten, want die worden steeds vaker opgenomen in AI trainingssets.
7. Monitor en experimenteer.
De AI zoekwereld evolueert snel. Wat vandaag werkt, verandert morgen.
Concreet: stel zelf vragen aan tools als ChatGPT of Perplexity over jouw merk, bekijk welke bronnen ze citeren, en stuur bij waar nodig.

GEO? Dit wil je onthouden:
De opkomst van AI verandert hoe mensen zoeken en hoe merken gevonden worden. Met GEO stem je je contentstrategie af op deze nieuwe realiteit.
Wat kun je vandaag doen?Ā
Update je merkverhaal op al je kanalen
Bouw autoriteit op via cases, externe platformen en experts
Schrijf je content zoals AI die graag leest: helder, gestructureerd, responsgericht
Zet in op externe zichtbaarheid
Maak er een gewoonte van om zelf je merknaam eens te googelen Ć©n te āchattenā via AI-tools.
Denk in vragen, niet in losse zoekwoorden.
Weet perfect wat jouw doelgroep wil weten en geef hen zeer to the point antwoorden op die vragen.
Gebruik FAQās om de vragen van jouw doelgroepen te beantwoorden.

Kan je nog wat hulp gebruiken om je content te optimaliseren voor GEO?