top of page
Zoeken

Het ABC van content marketing: deze begrippen moet je kennen

  • Foto van schrijver: Elin De Vits
    Elin De Vits
  • 14 jun
  • 9 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 16 jun

Content marketing is zoveel meer dan blogs schrijven of video’s posten. Het is een belangrijk onderdeel van digital marketing. Maar van key word tot conversie en van persona’s tot pillar pages: de terminologie kan overweldigend zijn. Daarom bundelen we hier alle essentiële begrippen in dit handige ABC van content marketing.


Scroll door dit alfabet van de content marketeer en ontdek hoe elk begrip bijdraagt tot jouw zichtbaarheid, vindbaarheid, lead generation én conversie.



A

AI content

Content die (deels) gegenereerd wordt met artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.

Analytics

Tools zoals Google Analytics delen rapporten over het gedrag van je bezoekers. Essentieel om je contentstrategie bij te sturen.

Autoriteit

De geloofwaardigheid van je website volgens Google en de andere zoekmotoren. Hoe sterker je content en hoe meer kwalitatieve websites naar jou linken, hoe hoger je autoriteit. En dus ook je ranking. Bouw die autoriteit op met via sterke content, relevante backlinks, expertise en betrouwbaarheid.



B

Backlink

Een link van een externe website naar jouw website. Backlinks van kwalitatieve en relevante websites verhogen je autoriteit en SEO-score.

Blog

Een blog is een dynamisch contentformaat waarmee je relevante content inzet om organisch verkeer te genereren, je expertise te tonen en je doelgroep te informeren, inspireren en binden.

Bounce rate

Het percentage bezoekers dat je website verlaat na slechts één pagina te hebben bekeken. Een hoge bounce rate kan wijzen op irrelevante content of een slechte gebruikerservaring.


 Buyer persona

Een gedetailleerd profiel van je ideale klant. Onmisbaar om gerichte content te maken.

C

Content marketing

Content marketing is een strategisch onderdeel van digital marketing waarbij je waardevolle, relevante en consistente content inzet om een duidelijk omschreven doelgroep aan te trekken en te engageren. Doel: vertrouwen opbouwen, merkvoorkeur creëren en uiteindelijk klanten overtuigen – zonder expliciete promotie.

Contentstrategie

Een doordacht plan dat bepaalt welke content je maakt, voor wie, via welke kanalen en met welk doel. Een goede contentstrategie stemt inhoud, timing en tone of voice af op je doelgroep én op je bedrijfsdoelstellingen, zoals meer zichtbaarheid, leads of merkvertrouwen.

Conversie

Het moment waarop een bezoeker een gewenste actie uitvoert, zoals een aankoop doen, inschrijven of contact opnemen. Conversies zijn cruciaal voor het succes van je marketing.

Conversational search

Een zoekmethode waarbij gebruikers in natuurlijke, spreektaal vragen stellen aan zoekmachines of voice assistants. Content optimaliseren voor deze zoekstijl verbetert je vindbaarheid via gesproken en tekstuele zoekopdrachten.

CTR

De click through rate. Het percentage mensen dat doorklikt naar je website nadat ze je link hebben gezien in de zoekresultaten of in een advertentie. CTR wordt berekend als het aantal klikken gedeeld door het aantal vertoningen, vermenigvuldigd met 100.


Bijvoorbeeld: als 100 mensen je pagina zien in Google en 5 klikken erop, is je CTR 5%. Een hoge CTR wijst op aantrekkelijke titels en meta descriptions die inspelen op de zoekintentie.

Call to action

Een duidelijke instructie die bezoekers aanspoort om een specifieke actie te ondernemen, zoals “Download nu”, “Vraag een offerte aan” of “Schrijf je in”. Een sterke CTA verhoogt conversies en leidt bezoekers verder in de customer journey.

 Customer journey

Het volledige proces dat een klant doorloopt vanaf het eerste contact met je merk tot en met de aankoop en daarna. Door de customer journey te begrijpen, kun je gerichte content creëren die elke fase ondersteunt en zo meer conversies realiseren.

Crawling

Het proces waarbij zoekmachines je website automatisch scannen en indexeren om je content te kunnen tonen in zoekresultaten.

D

Duplicate content

Tekst die op meerdere pagina’s binnen dezelfde of verschillende websites voorkomt. Dit kan leiden tot lagere rankings in zoekmachines, omdat Google en andere zoekmachines moeite hebben te bepalen welke versie de meest relevante is. Unieke content is immers cruciaal voor goede SEO.

Domeinwaarde

Een maatstaf die de autoriteit, betrouwbaarheid en kracht van een website aangeeft. Deze waarde wordt bepaald door factoren zoals het aantal en de kwaliteit van backlinks, de leeftijd van het domein, de technische gezondheid van de site en de inhoudskwaliteit. Een hogere domeinwaarde betekent dat zoekmachines je website sneller vertrouwen en daardoor beter kunnen ranken in de zoekresultaten. Tools zoals Moz (Domain Authority) of Ahrefs (Domain Rating) meten domeinwaarde.


E

Evergreen content

Tijdloze content die langdurig relevant blijft en constant nieuwe bezoekers aantrekt, zoals how-to’s, gidsen en FAQ’s. Evergreen content versterkt je SEO doordat het continu waarde biedt zonder regelmatig vernieuwd te moeten worden.

E-E-A-T

Een Google-richtlijn die staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness. Het is een kader dat helpt beoordelen hoe kwalitatief en betrouwbaar content is.

  • Experience: Heeft de maker van de content zelf ervaring met het onderwerp?

  • Expertise: Beschikt de auteur over de nodige vakkennis of deskundigheid?

  • Authoritativeness: Wordt de bron erkend als autoriteit binnen het vakgebied?

  • Trustworthiness: Is de content betrouwbaar en transparant, bijvoorbeeld door correcte informatie en veilige websitepraktijken?

F

FAQ

Een lijst met veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden over een bepaald onderwerp. FAQ’s helpen je doelgroep snel de juiste informatie te vinden en kunnen twijfels wegnemen.


SEO-voordeel: Goed opgebouwde FAQ-secties worden vaak opgepikt als featured snippets in Google en spelen in op concrete zoekvragen van gebruikers. Ze verhogen je zichtbaarheid én gebruiksvriendelijkheid.

Featured snippet

Een uitgelicht antwoord dat Google bovenaan de zoekresultaten toont, vaak in een kader. Het geeft snel en duidelijk antwoord op een vraag. Door je content goed te structureren (bv. via opsommingen of vraag-antwoordvorm) vergroot je de kans op zo’n prominente positie.

Funnel

Een model dat de customer journey weergeeft in fasen: awareness (ontdekken), consideration (overwegen) en decision (beslissen). Elke fase vraagt om andere content, afgestemd op de behoeften van de doelgroep.

Format

De vorm waarin je content gegoten wordt, zoals een blog, video, podcast, whitepaper of infographic. Het juiste format hangt af van je doelgroep, doel en kanaal. Een sterk format versterkt je boodschap en verhoogt de betrokkenheid.


G

GEO (generative engine optimization)

Het optimaliseren van je content zodat die goed scoort in AI-gedreven zoekmachines en assistenten (zoals ChatGPT, Google SGE of Perplexity). In plaats van enkel te mikken op klassieke SEO (zoekmachines), stem je je content met GEO af op hoe generatieve AI informatie selecteert, samenvat en presenteert. Denk aan gestructureerde, betrouwbare, en goed onderbouwde content die vlot te citeren is door AI.

Google ranking

De positie van je pagina in de zoekresultaten van Google. Hoe hoger je ranking, hoe zichtbaarder je bent voor zoekers. Je ranking wordt beïnvloed door factoren als contentkwaliteit, SEO, laadsnelheid en gebruikservaring.H

Growth content

Content die specifiek gemaakt is om groei te stimuleren — zoals meer verkeer, leads of conversies. Denk aan SEO-geoptimaliseerde blogs, shareable posts, of landingspagina’s met sterke call-to-actions. Het doel: je publiek én je business laten groeien.

H

How to-content

Instructieve content die stap voor stap uitlegt hoe je iets doet of oplost. Denk aan handleidingen, tutorials of stappenplannen. Ideaal om vragen van je doelgroep te beantwoorden én hoog te scoren in zoekmachines. Deze content leent zich perfect tot het creëren van awareness.

H-structuur

De H-structuur (heading-structuur) is de hiërarchische indeling van titels en subtitels op een webpagina of blog. Ze helpt zoekmachines én lezers om de inhoud snel te begrijpen.

 Hreflang tag

Een HTML-tag die aangeeft welke taal en regio een pagina bedient. Essentieel voor meertalige websites om duplicatie te vermijden en de juiste versie te tonen in Google.

I

Inbound marketing

Een marketingstrategie waarbij je potentiële klanten aantrekt door waardevolle, relevante en behulpzame content te bieden. In plaats van actief klanten te benaderen (outbound), draait inbound marketing om gevonden worden via bijvoorbeeld blogs, SEO, social media en e-mailmarketing.


Het doel is om vertrouwen op te bouwen, leads te genereren en deze leads door de klantreis te begeleiden tot een aankoop of conversie.

Indexatie

Het opnemen van je webpagina’s in de database van een zoekmachine. Pas na indexatie kan je content verschijnen in zoekresultaten.

 Interne links

Interne links zijn links van op een pagina op jouw website naar andere pagina’s op je eigen website. Belangrijk voor SEO én om bezoekers langer op je site te houden.

Influencer content

Content die je creëert of verspreidt via invloedrijke personen. Vaak gebruikt in B2C, maar ook relevant in B2B-context.

J

Job marketing

Content gericht op het aantrekken van talent. Deze vorm van ombineert employer branding met SEO.

K

Keyword

Een zoekwoord of zoekterm waarop je gevonden wil worden in zoekmachines. Keywords vormen de basis van SEO: ze verbinden de vragen van je doelgroep met jouw content. Kies ze strategisch op basis van relevantie, zoekvolume en concurrentie – en verwerk ze op een natuurlijke manier in je titels, tussenkopjes en tekst.

L

Link building

Het actief verkrijgen van links van andere websites naar jouw site. Deze externe links - oftewel backlinks - verhogen de autoriteit van je website in de ogen van zoekmachines, wat je positie in de zoekresultaten kan verbeteren. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit: een link van een betrouwbare, relevante site weegt zwaarder dan meerdere van lage kwaliteit.

LLM

Een Large Language Model is een AI-taalmodel, zoals ChatGPT, dat tekst genereert op basis van grote hoeveelheden data. Handig voor contentcreatie, brainstorms of chatbots.

Lead nurturing

 Het proces waarbij je potentiële klanten systematisch begeleidt met relevante en waardevolle content. Zo bouw je vertrouwen op, speel je in op hun behoeften en vergroot je de kans dat ze uiteindelijk overgaan tot een aankoop of contactname.

M

N

O

P

Performance marketing

Een datagedreven marketingstrategie waarbij je enkel betaalt voor meetbare resultaten, zoals klikken, leads of aankopen. Het draait om het maximaliseren van je rendement op investering (ROI) door continu te optimaliseren.

Pillar pages

Uitgebreide pagina’s die als centraal ankerpunt dienen rond een belangrijk thema binnen je contentstrategie. Ze linken naar diepgaandere subpagina’s of blogs (topic clusters) en geven Google én bezoekers een duidelijk overzicht van jouw expertise in dat onderwerp.

Q

R

S

SEA (search engine advertising)

Een vorm van digitale marketing waarbij je betaalt om zichtbaar te zijn in zoekmachines zoals Google of Bing. In tegenstelling tot SEO (organisch), koop je hier advertentieruimte op basis van zoekwoorden. SEA is ideaal om snel verkeer, leads of conversies te genereren.

Semantic SEO

Een manier om je content beter vindbaar te maken door in te spelen op de betekenis achter zoekopdrachten. In plaats van alleen keywords te gebruiken, zorg je ervoor dat je pagina context, synoniemen en gerelateerde termen bevat. Zo begrijpen Google en de andere zoekmachines beter waar je content over gaat én sluit ze beter aan bij de intentie van de zoeker.

SEO (search engine optimization)

Het geheel van technieken en strategieën waarmee je je website en content optimaliseert om hoger te scoren in de organische (onbetaalde) zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. SEO draait om zichtbaarheid, relevantie en gebruiksvriendelijkheid.

SEO-score

Een indicatie van hoe goed je webpagina is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Deze score wordt berekend op basis van factoren zoals laadsnelheid, mobiele bruikbaarheid, contentkwaliteit, gebruik van keywords, metadata en interne links. Hoe hoger je SEO-score, hoe groter de kans op een goede positie in de zoekresultaten.

SERP

De SERP of de search engine ranking position is de pagina met zoekresultaten die verschijnt wanneer iemand iets opzoekt in een zoekmachine zoals Google. Hierop staan zowel organische resultaten als betaalde advertenties. Je positie in de SERP bepaalt hoe zichtbaar je bent.

Storytelling

De kunst van het vertellen van verhalen in je content. Storytelling maakt je boodschap herkenbaar, emotioneel en overtuigend, en helpt je om een sterkere band op te bouwen met je doelgroep. Het draait niet alleen om wat je zegt, maar hoe je het zegt — met een begin, midden en einde die de lezer meeslepen.

T

Technische SEO

Alle technische aanpassingen en optimalisaties achter de schermen van je website die ervoor zorgen dat zoekmachines je site makkelijk kunnen lezen, begrijpen en indexeren. Denk aan snelle laadtijd, mobielvriendelijkheid, veilige verbinding (HTTPS), correcte URL-structuur en XML-sitemaps. Het is de technische basis voor betere vindbaarheid.

Time on page

De tijd die een bezoeker gemiddeld op een specifieke pagina van je website doorbrengt. Een langere time on page wijst vaak op boeiende of relevante content en wordt door zoekmachines positief beoordeeld.

Topic clusters

Een contentstructuur waarbij je rond één centraal thema (de pillar page) verschillende gerelateerde artikels of subtopics groepeert. Elk subartikel linkt terug naar de centrale pagina en omgekeerd. Dit helpt zoekmachines te begrijpen waar je expertise ligt én versterkt je SEO-positie voor dat onderwerp.

U

UX (user experience)

De totaalervaring van een gebruiker bij het bezoeken van je website. Goede UX zorgt voor een overzichtelijke, gebruiksvriendelijke en plezierige interactie, waardoor bezoekers langer blijven en sneller actie ondernemen.

V

Video SEO

Het optimaliseren van video’s zodat ze beter gevonden worden in zoekmachines en op platforms zoals YouTube. Dit doe je door relevante titels, beschrijvingen, tags en ondertitels toe te voegen, zodat zoekmachines de inhoud van je video goed begrijpen en aanbevelen aan de juiste doelgroep.

Voice search

Zoeken via spraakcommando’s met slimme assistenten zoals Siri, Google Assistant of Alexa. Dit vraagt om natuurlijkere, vraaggerichte zoekwoorden en content die direct antwoord geeft, omdat mensen bij voice search vaak hele vragen of korte zinnen gebruiken in plaats van losse keywords.

W

X

XML sitemap

Een gestructureerd bestand dat alle belangrijke pagina’s van je website opsomt. Dit helpt zoekmachines om je site sneller en efficiënter te doorzoeken en te indexeren.

Y

YMYL content

Your money or your life content is content die invloed kan hebben op iemands gezondheid, financiën of veiligheid. Voor deze content hanteert Google strengere kwaliteitseisen om betrouwbaarheid en juistheid te waarborgen.

Z

Zero click search

Een zoekresultaat waarbij het antwoord meteen in de zoekmachine wordt getoond, zodat de gebruiker niet hoeft door te klikken naar een website. Bijvoorbeeld bij featured snippets of antwoorden van AI-assistants.



Wil je sparren over jouw content marketing-aanpak?



 
 

© Elin De Vits. Powered and secured by WWix

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
bottom of page