top of page
Zoeken

Scoort jouw blog niet goed? Reanimeer ‘m met deze tips!

  • Foto van schrijver: Elin De Vits
    Elin De Vits
  • 12 jun
  • 5 minuten om te lezen

Heel wat content managers brengen sterke blogs op hun website. Maar als je in Google Analytics gaat kijken naar hoe vaak en hoe lang een blog gelezen wordt en via welke kanalen, dan zijn die resultaten vaak bedroevend laag. Hier zijn vijf veelvoorkomende problemen en bijbehorende oplossingen om het potentieel van jouw blog volledig te gaan benutten.



Hartjes van collega’s.

Het is niet omdat je jouw blog live hebt gezet en je veel hartjes en kudo's krijgt van collega's dat die plots door al je doelgroepen gevonden en gelezen wordt. Succesvol zijn met jouw posts is immers complexer dan de creatie en publicatie ervan. Je hebt ook een sterk distributieplan nodig.


Als je de prestaties en de impact van jouw blogs nog niet meet, dan is dat de eerste belangrijke tip: check hoeveel mensen jouw blog lezen, of ze doorklikken, kopen en in interactie gaan met jouw bedrijf. Pas als je dat weet, kan je jouw blogs optimaliseren. Of reanimeren :).


En dat is meteen de tweede belangrijke tip: zorg dat jouw content marketing-plan niet alleen gefocust is op contentcreatie. Ga na hoe je jouw bestaande blogs beter zichtbaar kunt maken, zodat ze een veel groter bereik krijgen.

"Je collega’s overstelpen de post met hartjes als je ‘m deelt op LinkedIn. Dat kan jou als content manager de indruk geven dat de hele wereld meeleest."



Te weinig bereik met je blog? 5 diagnoses en bijhorende remedies.


Is jouw blog goed geschreven? Gebruikte je jouw storytelling skills om de lezer op sleeptouw te nemen? Bracht je jouw boodschap op een gestructureerde en heldere manier? Dan nog kan een blog onzichtbaar zijn of niet gelezen worden. Een slecht scorende blog beter maken kan op het eerste zicht een stevige uitdaging lijken.


Deze vijf problemen en bijhorende oplossingen helpen jou om het probleem te detecteren en van jouw blog een goed scorende pagina te maken.


  • Schreef je jouw blog wel voor jouw doelgroep?

  • Kan je blog wel gevonden worden via Google en AI assistants?

  • Geeft de structuur van je blog wel zin om te lezen of te scannen?

  • Beoogt je blog wel een bepaald doel?

  • Geeft jouw blog visueel ook veel zin om hem te lezen en te delen?


Probleem: Schreef je jouw blog wel voor jouw doelgroep?

Schreef je de blog wel voor iemand in jouw doelgroep? Of eerder voor jouw collega’s (die hartjes remember :) )? Kruip in de huid van iemand uit jouw doelgroep en kijk daarna door de ogen van die persoon naar jouw blog. Wat zie je? Interessant? Relevant? De juiste tone of voice? Het juiste taalgebruik? Probeerde jij een zorgkundige te inspireren met taal die past bij de leefwereld van een accountant, dan is er werk aan de winkel.

Check de volgende dingen:

  • Tone of voice: Welke tone of voice gebruik je best om mensen uit jouw doelgroep te inspireren? Informeel? Of eerder formeel?

  • Taalgebruik: Hoewel je voor elke doelgroep zo helder en eenvoudig mogelijk schrijft en moeilijke woorden best vermijdt, kan je met jouw woordkeuze en taalgebruik nog dichter bij de leefwereld van jouw doelgroep komen. Pas je taalgebruik aan zodat het geen drempel is om te connecteren.

  • Onderwerpen: Zijn er dingen die missen in jouw blog? Invalshoeken die erg belangrijk zijn en die je nog niet hebt behandeld? En benaderde je het onderwerp wel vanuit de juiste invalshoek? Dat is al-tijd die van de persoon waarvoor je schrijft en niet de jouwe. Zeg niet hoe fantastisch je bent, maar leg uit welk probleem je met jouw product of dienst oplost.


Probleem: SEO en GEO: Wordt je blog wel gevonden via Google en AI assistants?

Je moet als bedrijf al een erg groot bereik, een sterk social media-netwerk of grote budgetten voor paid hebben als je beslist om het organisch verkeer via zoekmotoren links te laten liggen. Wil je toch ook online gevonden worden door potentiële klanten die op zoek zijn naar jouw producten en diensten? Check dan zeker deze SEO en GEO-tips.


Probleem: Geeft de structuur van je blog wel zin om te lezen of te scannen?

Mensen willen snel weten of je tekst de informatie bevat die ze op dat ogenblik nodig hebben. Biedt jouw pagina dat niet in één oogopslag, dan haken ze af. Zorg dus dat ze , meteen de structuur van de tekst helder aangereikt krijgen.


Dat doe je met een sterke titel, verschillende ondertitels die de tekst in behapbare stukken verdelen, korte paragrafen en bullet points die opsommingen overzichtelijk maken.


Gaat het om een lange tekst waar je toch wel even door moet scrollen? Zorg dan voor een inhoudstafel “above the fold” om de lezer meteen een overzicht te geven.


Probleem: Heeft jouw blog wel een bepaald doel?

Bepaal je doel. Wil je gewoon informeren? Of wil je een potentiële klant inspireren en overtuigen richting aankoop? Een blogpost of jouw tijd als content manager om die blogpost te schrijven is te duur om zomaar doelloos ingezet te worden op een website.


Afhankelijk van dat doel, krijgt je blog andere call to actions (CTA’s). Wil je informeren? Of overtuigen? Bouw de juiste call to actions in. Bijvoorbeeld: een knop waarmee iemand kan doorklikken naar jouw productinformatie. Of een knop waarmee een lezer zich kan registreren voor een evenement. Of zich abonneren voor een nieuwsbrief. Maar zelfs als je een persbericht uitstuurt en louter wil informeren en werken aan jouw thought leadership is het een goed idee om de ontvanger de mogelijkheid te bieden om zich te registreren voor het ontvangen van de perslijst.


"In content marketing is een blogpost een middel om een doel te bereiken. Geen doel op zich."

Probleem: Geeft jouw blog visueel ook veel zin om hem te lezen en te delen?

Onderschat nooit de kracht van foto's en video's. Ze geven jouw boodschap een heel andere dimensie. En ze hebben een enorm potentieel om de aandacht te trekken van jouw potentiële lezer.


  • Afbeeldingen: Mensen moeten al heel erg gemotiveerd zijn om een blog van jou te lezen als jij alleen tekst aanbiedt op jouw pagina. Voeg illustraties, foto's en grafieken toe om je verhaal te ondersteunen. Ze bieden een extra dimensie en maken het lezen en interpreteren van jouw boodschap gewoon een stuk aangenamer. Ze worden ook heel vaak gebruik om de aandacht te trekken. Zorg dus dat jouw blog op een aantal plaatsen op de pagina wordt ondersteund met een foto, infografiek of een video.

  • Delen: Maak jouw blogposts gemakkelijk deelbaar door er knoppen aan toe te voegen die dat heel eenvoudig maken.



Weet je waar het schoentje wringt en heb je zin gekregen om met deze tips aan de slag te gaan? Top!

Kan je nog wat hulp gebruiken? Aarzel niet om contact op te nemen. We leggen jouw blogs samen onder de microscoop.



 
 

© Elin De Vits. Powered and secured by WWix

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
bottom of page