Storytelling in content marketing: de ingrediënten van een straf verhaal
- Elin De Vits
- 20 okt 2023
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 3 nov 2023
Mijn mama kent de kracht van storytelling als geen ander. Elke keer als mijn broer en ik samen in bad gingen als respectievelijk peuter en kleuter vertelde ze tijdens die eindeloze zaterdagse week-sessies het verhaal van het meisje dat bloemen gaat plukken in de tuin. Het meisje slaat het strenge verbod van haar mama om in de buurt van de beek achteraan in de tuin te spelen in de wind om een wel heel erg mooie bloem te plukken. Ze valt in de beek en doorstaat in detail beschreven doodsangsten terwijl ze kopje onder gaat. Ze wordt op het nippertje gered door haar papa.
Miljoenen keren moest ze het vertellen. En wij hingen aan haar lippen. Geen haar op ons hoofd dat eraan dacht om in de buurt van een beek, vijver, zwembad,... rond te hangen zolang we niet konden zwemmen. Stukken efficiënter dan: “Kindjes, speel nooit in de buurt van water want je valt erin en dan ga je dood.”

Storytelling afgeleerd
Ook jij kent de kracht van storytelling. De kracht van spanningsbogen. Het verschil tussen een droge, feitelijke mededeling en een verhaal waarbij je een publiek beetje bij beetje voor je wint. En hoe beter de storytelling in dat verhaal, hoe groter de impact van jouw boodschap. Als je ooit betoverd werd door een meesterverteller, dan weet je het.
Je vroeg waarschijnlijk nooit, maar dan ook echt NOOIT: “Mama, kan jij die onderzoeksresultaten en de meest opvallende cijfers uit dat onderzoek naar de oorzaken van verdrinkingsdood nog eens duiden? Please….” Veel mensen zijn vergeten hoe krachtig storytelling kan zijn. We wenden ons tot de ratio en laten feiten en cijfers de speerpunten zijn in onze boodschappen. Maar de kans dat iemand op het moment van jouw boodschap openstaat voor wat jij zeer factueel wil brengen is klein. Al helemaal als je niet inhaakt op een dringende nood bij jouw doelpubliek of als wat jij te vertellen hebt niet meesurft op bestaande aandacht in de media voor dat onderwerp.
Wat levert storytelling op?
Een verhaal heeft het potentieel om mensen mentaal in beweging te zetten. Om hen verschillende fasen te laten doorlopen in de richting van waar je iemand wil hebben om impact te hebben. Mijn broer en ik hadden totaal geen interesse in een waarschuwing over een beek. Maar we werden met elk woord, de intonatie én de mimiek van mijn moeder klaargestoomd om die boodschap minstens voor een paar jaar in onze hoofdjes te verankeren.
"Een verhaal heeft het potentieel om mensen mentaal in beweging te zetten. Om hen verschillende fasen te laten doorlopen in de richting van waar je iemand wil hebben om impact te hebben."
Hoe werkt storytelling?
Zoals gezegd, je weet hoe het moet. Je weet hoe een sterk verhaal eruitziet. Maar als ook jij het vertellen wat verleerd bent en een geheugensteuntje kunt gebruiken, dan zet ik graag nog eens de 10 ingrediënten van straffe storytelling op een rijtje voor jou:
Authenticiteit en oprechtheid: veranker je verhaal in echte ervaringen, emoties en waarden. Mensen identificeren zich met authenticiteit en oprechtheid.
Een knalstart: Grijp de aandacht van je publiek van bij het begin met een intrigerende opening of een pakkende vraag. Maak ze nieuwsgierig naar wat gaat komen.
Een helder personage (niet te complex): Gebruik een personage waarmee je publiek zich kan identificeren.
Conflict en uitdaging: Creëer conflict om spanning en interesse op te wekken. Laat zien hoe het personage worstelt en hoe dit het verhaal voortstuwt.
Plotontwikkeling en structuur: Gebruik een goed doordachte structuur met een opbouw van de spanning, gevolgd door de hoogtepunten en dan dé ontknoping. Houd de aandacht van je publiek vast door de nieuwsgierigheid van de mensen op te wekken.
Visuele elementen: Voeg afbeeldingen, video's, infographics of andere visuele content toe om je verhaal te ondersteunen en visueel aantrekkelijk te maken.
Emotionele connectie: Speel in op emoties zoals vreugde, verdriet, angst of geluk. Emotionele connectie zorgt voor betrokkenheid en maakt je verhaal herkenbaar en zorgt ervoor dat je het sterker verankert in het hoofd van jouw publiek.
Een duidelijke boodschap: Als je wil dat jouw verhaal jouw doelgroep klaarstoomt om open te staan voor wat jij te bieden hebt, zorg dan je verhaal een de drager is van een boodschap die relevant is voor hen.
Interactie: Betrek je publiek door hen actief te laten deelnemen aan het verhaal, bijvoorbeeld door vragen te stellen, te reageren op polls of mee te doen aan een discussie.
Vertelvaardigheden: Gebruik krachtige schrijf- of spreektechnieken, zoals metaforen, ritme, alliteratie en variatie in tempo, om je verhaal boeiend en levendig te maken.

De plaats van storytelling binnen content marketing.
Omdat het zo’n krachtig format is, kan je storytelling op veel meer plaatsen inzetten in jouw content plan of jouw communicatie-aanpak dan je op het eerste gezicht denkt. Een overzicht:
Brand storytelling: Het merkverhaal is de kern van je contentstrategie. Het vertelt het verhaal van je merk, inclusief de oorsprong, waarden, missie en visie. Het verhaal over jouw merk helpt om een emotionele band met je doelgroep op te bouwen en je merk op een unieke manier te positioneren.
Case studies over jouw producten en diensten: Case studies zijn een krachtige vorm van storytelling. Ze laten zien hoe jouw producten of diensten problemen hebben opgelost voor klanten.
Testimonials: Het delen van positieve ervaringen van klanten is ook een vorm van storytelling. Door echte verhalen van tevreden klanten te brengen op jouw kanalen bouw je vertrouwen op en haal je de twijfel weg bij potentiële klanten om jouw producten of diensten ook uit te proberen.
Storytelling in een waaier van formats: Storytelling kan worden toegepast in diverse contentformaten, zoals blogposts, video's, podcasts, sociale media-updates, infographics (check zeker ook even wat data storytelling is), en nog veel meer.
Persona-ontwikkeling: Storytelling kan helpen bij het creëren van jouw buyer personas bij de uitbouw van jouw content marketing strategie. Door fictieve verhalen te vertellen over je ideale klanten, kun je beter begrijpen wat hen drijft, wat hun uitdagingen zijn en hoe je hen kunt bereiken.
Het belangrijkste is dat storytelling je content en jouw boodschappen dichter bij de mensen brengt. Dat je mensen betrokken houdt. Storytelling stelt je in staat om niet alleen informatie te delen, maar maakt het mogelijk om heel wat andere dimensies toe te voegen aan jouw boodschap. Het is een waardevol hulpmiddel in de tool kit van een content marketeer en content manager en een belangrijk fundament van een performante content strategie.
"Storytelling stelt je niet alleen in staat om informatie te delen, maar maakt het mogelijk om heel wat andere dimensies toe te voegen aan jouw boodschap."
Storytelling in de verschillende fasen van de marketing funnel
Storytelling kan doorheen de hele marketing funnel worden gebruikt om vertrouwen op te bouwen, emotionele betrokkenheid te creëren en mensen door het aankoopproces te leiden. Het soort verhalen, de boodschap en de manier waarop je storytelling inzet, hangt af van waar jouw doelgroep zich op dat moment bevindt in de funnel:
De awareness-fase: In de bovenste fase van de funnel helpt storytelling om de aandacht van potentiële klanten te trekken. Door boeiende verhalen te vertellen over de oorsprong en waarden van je merk, kun je bijvoorbeeld merkbekendheid opbouwen. En een plek veroveren op de radar van je doelpubliek. In deze fase kan je storytelling ook gebruiken om educatieve content te creëren, zoals how-to-gidsen, whitepapers en blogposts die de voordelen van je product of diensten illustreren.
De consideration-fase: Potentiële klanten in dit stadium willen graag weten hoe jouw producten of diensten anderen hebben geholpen. Verhalen van tevreden klanten (testimonials) en diepgaande case studies kunnen hen over de streep trekken.
De intent/purchase-fase: In dit stadium zijn potentiële klanten op zoek naar specifieke details over je aanbod. Ze willen kopen, maar hebben nog praktische vragen. Hier kan je storytelling inzetten om de kenmerken en voordelen van je producten of diensten op een boeiende manier te presenteren.

Zin gekregen om storytelling een nog prominentere plaats te geven in jouw content strategie? Wees creatief, word een meesterverteller en maak het verschil. Succes!
Kan je nog wel wat hulp gebruiken? Neem contact op!